Länk/Mer info: Så här gör du för att deltaga >>
Inbjudan till årsmöte i föreningen Enskede gårds koloniträdgårdar.
När: Söndagen den 19 februari kl 16.00. Det bjuds på fika från kl 15.30 (obs! anmälan)
Var: Planterarvägen 11, Enskede gård. Kvarterslokal/nb.
Hållpunkter inför mötet:
Senast den 22 januari vill vi ha in era motioner
Senast den 8 februari skickar vi ut årsmöteshandlingarna
Senast den 12 februari vill vi ha in anmälan om närvaro på årsmötet. E-posta till enskedegardskoloni@gmail.com
Mer info: Kallelse dd. 22-12-28 >>
Odlarens vår börjar i ett frö. Välkommen till Fröruset 2023 på Nationalmuseum!
Kom och byt fröer under öppningshelgen för utställningen Trädgården och låt dig inspireras att kanske odla något nytt i år.
Var: Nationalmusem, Södra Blasieholmshamnen 2. Skulpturgården/entréplan
Länk/Mer info: Så här gör du för att deltaga >>
När: 30 mars-2 april (Rabattkod finns i kommande nummer av Kolonitidningen)
Var: Stockholms mässan, Älvsjö.
Länk/mer info: Nordiska trädgårdar >>
När/Var: From 28 april på parkeringen.
Rölundas jord finns på parkeringen. Pris för medlemmar: 60 kr/påse (50 liter). Betalning sker via swish precis som förra året, men nu blir det till föreningens egna swishnummer: 1230934000
Kom ihåg hur många påsar du tar och betala så fort swishnumret är på plats!
Det finns också biokol att köpa, 65 kr/hink (10 liter) swishas till samma nummer.
När: Söndag 24 april
När/Var: Lördag 6 maj, kl. 10-15, samling vid boden.
Det är obligatoriskt att vara med på städdagen.
Ingen föranmälan, men om du inte kan komma just den dagen hör av dig till styrelsen för att få uppgift att utföra inom ca. en månad.
Kl. 12 samlas vi vid boden för att dela upp oss på de olika uppgifterna. Vi kommer bl.a att skrapa och måla det vita på boden, fortsätta med staketet, rensa ogräs på parkeringen, städa förråden.
Några behöver också gå igenom och ta hand om träd buskar som tog skada av tung snö i vintras. Miljögruppen och Fruktlundsgruppen har egna punkter, se längre ner.
Kl. 12 samlas vi vid boden för information från bl.a Miljögruppen (se affisch >>).
Grillen är på plats för de som vill grilla lunch. Och vi vill gärna att vi har en lika härlig kakbuffé som förra året, så vi uppmanar alla som vill, att ta med något hembakat.
Observera att rensning av gångarna inte görs under städdagens timmar utan av de kolonister som har lotter som vätter mot grusgångar.
Vi kommer inte ha container på plats och har inte organiserat någon gemensam bort-forsling. Har du bil&släp och vill köra är det välkommet, hör gärna av er till oss innan.
- Miljögruppens städpunkter (e-post dd. 28 april)
När: 10.30-12.15
Mer info/länk: Affisch >>
Mer info/länk: Mallas Ullpellets från Gotland >>
Mer info/länk: Affisch >>
- Barnens städdag
När barnen ledsnar på att rensa ogräs och bära pinnar kommer det att finnas färg och penslar till att måla fina stenar, Ta gärna med en slät fin sten att måla på. Eller leta reda på några på området. Inspirationsbilder >>
Inlämning av fröer, plantor och sticklingar, kl. 11.00-12.00. Själva bytet sker kl. 12.00-13.00. Kom & byt och mingla. Vi håller till på verandan/boden.
Märk fröpåsar/plantor Tydligt med sort, färg, år samt namn/lott.nr.
- kl. 13-14 Naturskyddsföreningen
När/Var: Söndag 21 maj, kl. 14.00
Träff med medlemmar från Örtasällskapet i anslutning till Biologiska mångfaldens dag (22/5). Vi promenerar runt på området och visar vår Bi- & Fjärilsrabatt och Ängen och övriga rabatter i Fruktlunden. Det blir tillfälle för oss alla att utbyta tankar och idéer om örter och odling som hjälper pollinatörerna.
Medtag eget fika. Ingen anmälan.
Mer info/länk: Affisch >>
När/Var: lördag 3 juni, kl. 13 på kolonin
Meg visar sina tomatstöd för medlemmar hos EGK. Idén kom från Kenneth Nilsson som odlar tomater på Södermalm. Välkommen till lott 6 B.
Ingen anmälan.
Länk: Kenneths föreläsning Älskade tomater (2022) Koloniträdgårdsförbundet >>
Odla miljösmart, gör din egen växtnäring INSTÄLLD!!!
När/Var: lördag 10 juni, kl. 13.00-15.00 på kolonin
Miljögruppen bjuder in till workshop, kursledare är Maj-Len Komi odlare och odlings-rådgivare från Råcksta fritidsträdgårdar samt utbildad i Skillebyholm.
Sista anmälningsdag 7 juni, begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer info/länk: Affisch >>
När: 15-18 juni.
I juni är det dags för den årliga lottsynen. Detta för att se att alla kommit igång med sin odling. Vi utgår då från ett synprotokoll.
En uppföljande syn några veckor senare då ev. påpekanden skall vara åtgärdade.
När: Början av juli
När: Absolut senast 13 augusti ska anmärkningar vara åtgärdade för eftersyn som sker under veckan efter.
Fyll i Enkät
Inför höstens uppgradering till brons ber Miljögruppen alla medlemmar att fylla i bifogad enkät för att få en bild över miljöarbetet. Sista svarsdag: 20 sept. Tack för din medverkan. Vi återkommer med resultatet.
Kompostkurs på kolonin - "Vill du bygga en kompostlimpa med mig?
& Lär dig mer om Växtnäring" INSTÄLLD PGA SJUKDOM!!
När: Lördag 9 sept, kl.10-12
Miljögruppen bjuder in till workshop på kolonin, kursledare är Maj-Len Komi, odlings-rådgivare Råcksta fritidsträdgårdar, även utbildad i Skillebyholm.
Vi samlar material och bygger kompostlimpa tillsammans Vi lär oss hur vi kan göra egen växtnäring. Sista anmälningsdag 7 sept. Ingen kostnad!
Länk/Anmälan: miljogruppen@enskedegardskoloni.se >>
Länk/Mer info: Affisch >>
Vi kopplar av och umgås med odlargrannar, tar med det vi vill äta och dricka och kanske utbyter en och annan odlarerfarenhet.
Vi kommer att vara på plats, Anna, Anne och Gunilla
När/Var: Lördag 23 sept, kl. 10-15, samling vid boden.
Det är obligatoriskt att vara med på städdagen.
Ingen föranmälan, men om du inte kan komma just den dagen hör av dig till styrelsen för att få uppgift att utföra inom ca. en månad.
Vi hoppas kunna återskapa förra årets succé med potatisprovning och sill eller annat tillbehör och en härlig kakbuffé. Vi tänder grillen för de som vill grilla. Ta med egna tallrikar, bestick och glas/koppar.
Uppgifter för städdagen kommer tex vara att:
Fortsätta måla staket och bod (utvändigt).
Totalföryngra de klippta häckarna som finns nära parkeringen.Genom att föryngra dem kan ha dem lite mer friväxande och därmed få njuta av blomningen lite mer.
Ogräsrensning i gemensamma grusytor som tex parkeringen
Under lunch/fikapausen får de olika grupperna möjlighet att presentera sig och du får möjlighet att gå med i grupperna för att göra vårt område ännu mer fantastiskt!
Och vi vill såklart jättegärna att ni är med och bidrar till en kakbuffé efter lunchen - alla som vill bakar.
- Miljögruppens städpunkter (e-post dd. xx sept)
När: 10.30-12.15
- Har du plantor över till någon av våra gemensamma rabatter - Donera Gärna. Kontakta oss eller ta med på städdagen!
- För info - Vi arbetar på gemensam beställning hos Larsviken för nästa säsong - Eko potatis & lök. Inget ännu helt klart, separat info kommer så fort vi vet mer.
Mer info/länk: Affisch >>
När: Sista helgen i sept (v. 39: 30/9-1/10)
- - -
Gott Nytt odlings- & verksamhetsår!
WEBINAR & KURSER
- Nätverket SoS odlingsföreningar - Stockholms Koloniträdgårdar (SK) - Koloniträdgårdsförbundet (KTF) |
Information om aktuella webinar samt kurser och andra event sker från respektive arrangör i god tid innan det är dags. Kolla mailen & anslagstavlan! - Vill du ha nyheter och information om kurser direkt från Stockholms koloniträd-gårdar. Prenumerera på nyhetsinlägg, fyll i din e-post längst ner på deras hemsida >> |
Nätverket SoS odlingsföreningar(Söder och sydost Om Söder) Gratis för EGK medlemmar, 100 kr för utomstående, i mån av plats. SoS föreläsning/ar sker i Gårdshuset Ekobyn, T-Björkhagen Kom och Odla din kunskap! Föreläsningarma är i linje med EGKs Miljödiplomeringsarbete! *** *** *** *** *** Månd 18 dec, kl. 18.00 Årets sista föreläsning Låt insekterna berika din odling Erik Hansson, Natursidan & Rikare trädgård. Länk/Mer info: SoS hemsida >> Länk: Följ SoS Instagram >> |
Stockholms Koloniträdgårdar(SK) Teams-webinar. Anmälan krävs.OBS! webinar kan inte ses i efterhandSKs Kampanj Halvera torven Återkommer med kommande event... Länk/Mer info: SKs hemsida >> Länk: Halvera torven >> |
Koloniträdgårdsförbundet (KTF) Teams-webinar.Ingen anmälan krävs.Kommer att kunna ses i efterhand på deras hemsida under begränsad tid på Kolonikanalen >>Länk/Mer info: KTFs hemsida >>Webinarier hösten 2023 >>Alla webbinarier sänds kl. 18.00 Teams behöver inte laddas ner. Du behöver inte logga in/anmäla dig. ____________________ SEPTEMBER: 28/9 Förvaring, lagring, hantering av skörden ur beredskapsperspektiv Under årets beredskapsvecka får du chansen att lära dig mer om hur du kan hantera skörden i en värld utan el. Det handlar om olika sätt att förlänga livet på dina grönsaker med hjälp av råttfria stukor, att låta vara kvar i jorden, att torka, lägga in, konservera och fermentera. Föreläsare: Susanna Prytz, erfaren odlare och inspiratör, samt medlem i FOBO och Sesam. Länk: https://u.to/z_zlHw OKTOBER: 18/10 Möjligheter och utmaningar med olika sätt att kompostera Kompostering är en viktig del av det lokala kretsloppet i trädgården och grunden för att både göra egen jord och förbättra befintlig. Traditionell kompostering, solkom-post, täckodling, bokashi – vi tittar närmare på vilka fördelar och utmaningar olika sätt att kompostera erbjuder, inkl. råttfri bokashi. Du får också tips på vad du ska tänka på för att få fart på processen. Föreläsare: Ulf Nilsson, hortonom och trädgårdsrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet Länk: https://u.to/3uzlHw NOVEMBER: 15/11 Lär känna dina växter bättre Med grundläggande kunskaper i botanik; om växternas olika familjer, släkten och arter och varför de har grupperats detta sätt, kan du bättre förstå dina växter. Även i de latinska (vetenskapliga) namnen finns ofta användbar kunskap att hämta. Föreläsare: Gunnar Björndahl, lektor i biologi och naturkunskap Länk: https://u.to/_OzlHw DECEMBER: 14/12 Fruktträd på lotten Bli inspirerad att testa ympning och spaljering, två roliga sätt att få plats med flera olika sorters frukt på lotten. Du får också veta hur du beskär ditt nyinköpta fruktträd och hur du undviker de vanligaste beskärningsfelen. Dessutom tips på äppel-/päronsorter och en mängd andra råd om beskärning och fruktodling. Föreläsare: Sven Plasgård, träd-gårdslärare och erfaren pomolog med Sveriges största samling av spaljerade päron. Länk: https://u.to/Du3lHw ____________________ Kvarvarande webinar - våren 2023: JANUARI: 25/1 Odling i förändrat klimat Föredragshållare: Ulf Nilsson, trädgårdsrådgivare (KTF). ____________________ FEBRUARI: 23/2 Skadedjur, nyttodjur el. bara djur? Föredragshållare: Erik Hansson/ Ytterligare webinarier, se KTF Kolonikanalen >> Evenemangen är kostnadsfria och du behöver inte uppge ditt kortnummer. Det har cirkulerat en del felaktiga länkar på Facebook som vill få dig att betala, gör inte det. Du har då klickat på en felaktig länk som försöker sig på bedrägeri. Har du blivit lurad – polisanmäl. |
Skansens Koloniträdgårdar Besök Skansen två koloniträdgårdar. Stugor är från 1920- och 1940-talet. Här odlas på samma sätt som i början av 1900-talet. Stugorna invigdes 10 aug 1997. Mer info/länk: |
Podcast - Odlarna >>Odlarna är en podcast för dig med jord under naglarna. I varje avsnitt lär du känna en ny person genom odlingen. Lisbeth Flising, Katja Jassey, Börje Renstam, Peter Streijffert, Elin Unnes, Lisen Sundgren, Nils Åkerstedt, Sara Bäckmo, Lars Krantz, John Taylor, Sutip Austad, Maj-Lis Pettersson, Stefan Sundström, Johannes Wätterbäck, Ulrika Flodin Furås, Lena Israelsson, Ulla Troëng m.fl. |
Copyright © All Rights Reserved - Enskede gårds koloniträdgårdar
E-mail: info@enskedegardskoloni.se